Konservesmad
- Victor Bendtsen
- 9. feb. 2016
- 2 min læsning
Konserves oprindelse
I 1809 fandt den parisiske konditor Nicholas Appert, på at opbevare
mad i lufttomme, og forseglede glas. Appert var hårdt motiveret af de 12.000 francs, Napoleon havde udlovet til løsningen på militærets behov for billig konservering af store mængder mad. Glas var dog ikke det smarteste i forhold til transport, så derfor blev de hurtigt udskiftet med cylinderformede dåser lavet af stål eller blik. Den franske hær begyndte at eksperimentere med Apperts opfindelse, men processen var både dyr, langsom og besværlig.
Soldaterne måtte bruge en kniv eller hvad de
nu lige havde ved hånden til at åbne dåserne, der var lavet af tykt metal. Det var også meget besværligt at få dåserne op til fronten af hæren, og de blev egentlig aldrig den succes som Napoleon havde håbet. Appert besluttede at bygge en fabrik for præmiepengene, men den brændte hurtigt ned under de allieredes invasion af Frankrig. I mellemtiden havde englænderen Peter Durant i 1810 taget patent på Apperts metode.
I begyndelsen var konserves kun for de rige, men de ville egentlig helst have friske madvarer. Derfor blev det et rigtig begrænset marked. Men efterhånden betød faldende produktionsomkostninger og en de, forbedringer, at efterspørgslen steg, og firmaer som Nestlé og Heinz begyndte at producere dåsemad til arbejderklassen i byerne. Da første verdenskrig brød ud i 1914 fik konservesdåsen sit gennembrud. Dåserne med billig, kalorierig mad kunne nemt transporteres til fronten og det kunne opbevares i de fugtige og ulækre skyttegrave uden at blive dårlige. Især den franske konserves var berygtet for det uappetitlige indhold, men efter krigen blev kvaliteten af maden meget bedere.
Ulemper ved konserves
Mange konserves produkter, indeholder høje niveauer af natrium. Salten hjælper med at opbevare maden, men kan ophøje blodtryk, få dig til at holde vand, og øge calcium tab. Natrium er ikke altid nødvendigvis indlysende. Selv hvis etikken ikke siger der er "salt" i, kan der stadig være natrium.
Konserves frugter indeholder ofte tunge sirupper. Den tilsatte sukker gør som regel frugten mere spiseligt, og mere dessert-lignende. Desværre øger det også kalorie og kulhydrat indholdet.
Konserves frugter og grøntsager har færre næringstoffer. De fleste grøntsager og frugter mangler nemlig skallen hvilket reducere fiberindholdet. På den måde går man glip af mange vigtige næringstoffer.
Fordele ved konserves
Især frugt og grøntsager har den fordel af at de er inden for rækkevide året rundt. Og priserne stiger ikke sæsonbestemt. Normale frugt og grønt, stiger og falder i pris sæsonmæssigt alt efter kvaliteten. På den måde sparer du penge, og sikrer dig den individuelle frugt eller grønt året rundt.
Konservere du dine egne frugter, kan du putte præcis hvad du vil i. Du slipper for konserveringsmidler, farvestoffer, og tilsatte aromaer. Du styrer alt hvad der går i dåsen. Du kan på den måde vælge økologiske fødevarer, vælge hor meget sukker der skal i, og den samlede smag af fødevaren.
Comments