CO2 udslip ved produktion og transport af fødevarer
- Emma M. Rasmussen
- 9. feb. 2016
- 2 min læsning

Det at kød er mere miljøskadeligt end grøntsager, hænger sammen med, at dyr spiser mange gange deres egen vægt, inden de selv er klar til at blive indtaget som mad.
Hvis vi hver især vil hjælpe er det ikke nødvendigt at boykotte kød 100%, selvom det er det bedste, du kan nøjes med at spise 35% mindre. Det svarer til at du ca. skal spise 50g. mindre om dagen.
Hvis alle danskere gjorde det vill vi belast miljøet 26% mindre.
Det kød vi så spiser kan til fordel være noget der er produceret i nærområdet, eller i hvert fald i Danmark, så du sparer miljøet for al den transport.
Over til højre kan du se hvor meget CO2 der bliver udledt ved produktion og transport af forskellige fødevarer. "CO2 pr. kg." Kolonnen er skrevet i CO2-ækvivalenter, det er man kommet frem til ved at lægge fødevarens udledning af drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas' (N2O) sammen og regne ud, hvor stort et udslip af CO2, der vil give den samme effekt på den globale opvarmning. 1 kg metan svarer til drivhuseffekten af 24 kg CO2 og 1 kg lattergas svarer til 298 kg CO2.
Og der hvor der står "Km i bil" over, er det fordi det er den længde man skal køre i en personbil, for at udlede samme mængde drivhusgasser.
Kød er værst for klimaet
Animalske produkter som kød, smør og ost belaster klimaet mest. Det er fordi at dyrene i deres levetid når at spise mange gange deres egen vægt i foder fra planter, som også har været klimabelastende at dyrke.
1kg. oksekød ligger på en anden plads med en klimapåvirkning, der svarer til næsten 20kg. CO2, fordi drøvtyggerne også producerer metan, når de fordøjer deres foder.
Til sammenligning udleder en almindelig personbil 200 gram CO2 pr. kilometer.
Første pladsen er taget af pillede frosne rejer, som har en klimapåvirkning svarende til 52,5kg. CO2.
Lokale varer forurener mindst

Transporten af de fødevarer vi får fra udlandet, altså det der bliver fløjet hertil, er de fødevarer der forurener mest. Selvom det kommer meget længere væk fra er det bedere at sejle det her til, det udleder nemlig mindre drivhusgasser pr. fødevare. Et eksempel kunne være hvis man sejlede 1 kg løg fra New Zealand, udleder det kun 0,4 kg CO2. Hvor imod 1 kg blåbær, som er fløjet fra New Zealand, udleder 10,7 kg CO2.
Transporten kan udgøre op til 15 procent af de animalske produkters udledning og 65 procent af grøntsagers klimabelastning. Derfor anbefales det ofte, at man køber lokalt producerede fødevarer, især frugt og grønt. Det er altid fristende at tage en ananas, men den er enten blevet fløjet eller sejlet hertil, så det er bedere hvis du kan finde et dansk stykke frugt.
Der er dog få undtagelse f.eks tomater. Det er mest klimavenligt at købe tomater fra Sydeuropa, selvom de er blevet kørt herop i lastbil. Det er fordi at der udledes flere drivhusgasser, når fossilt brændstof bruges til at belyse og varme tomaterne i de danske drivhuse.
Comments