Veganisme
- Karla C. Bro-Rasmussen
- 8. feb. 2016
- 3 min læsning
Veganisme. Nogle ville mene at det blot er en diæt, mens andre kalder det for en livsstil. At være veganer går ud på ikke at indtage animalske produkter. I forhold til vegetarer, må veganere heller ikke spise mælk, æg, honning og andre lignende produkter, som altså kommer fra dyr. Når man er veganer, køber man heller ikke læder, pels eller andre materialer, der er lavet af dyr.

En statistik som Google har lavet, beviser her der er sket en stigning af søgen på ordene vegan og veganism. Fra foråret 2010 og frem til nu er søgningen gået helt i top, og folk er blevet mere interesserede i en plantebaseret kost end nogensinde før. Men hvad skyldes dette egentlig, og er der en særlig god grund til at lige netop denne diæt skulle være bedre end så mange andre?
Som med alle andre ting er der både fordele og ulemper ved at være veganer, men det er der også ved at være en ivrig kødspiser.
Som udgangspunkt skal en gennemsnitlig mand have 56 gram protein om dagen, imens en gennemsnitlig kvinde skal have 46 gram (0,8 gram protein per kg. kropsvægt). Mange tror fejlagtigt, at protein og jern er et problem at finde i en vegansk kost, men dette er faktisk en af de nemme ting med veganisme.
Ét enkelt måltid bestående af 100 gram bønner i form af pasta (bønne-spaghetti) ville være i stand til at dække en hel dags protein for en kvinde. Der skal tre gange så meget tun til for at kunne dække det daglige protein-indtag og næsten otte gange så meget æg. Andre bud på proteinholdige veganske fødevarer er linser, kikærter og kerner som f.eks. solsikke-, sesam- og græskarkerner.
Jern kan findes i store mængder i fuldkorn og broccoli. Husk også at spise en masse citrusfrugter, fordi at C-vitamin øger optagelsen af jern i tarmen.
De ting der kan være svære (eller umulige) at finde i en vegansk diæt er til gengæld D- og B12-vitamin. D-vitamin kan optages af sollyset, men derudover findes det kun i animalske produkter, ligesom B12 gør. Derfor vil en veganer blive nødt til at tage D-vitaminpiller om vinteren, når solen ikke skinner kraftigt nok til at man optager det daglige behov. B12-vitaminpiller skal tages året rundt. Dette kunne tyde på, at vi fra naturens side ikke er skabt til at leve en plantebaseret kost, selvom mange alligevel mener, at de føler sig sundere end nogensinde før, når de “konverterer” til veganisme.
Alle har forskellige grunde til at vælge et liv som veganer, men der er de tre mest almindelige grunde:

• Miljøet. Som veganer sparer man meget på miljøet i forhold til, hvis man spiste kød. Du kan læse mere op CO2-udslippet ved kødproduktion på vores blog.
• Dyrevelfærden. Mange kan ikke få sig selv til at spise noget, der har været levende, eller også kan de ikke lide industrialiseringen af kød. Mange gør det i hvert fald, fordi de mener, at dyr har lige så mange rettigheder til at leve som mennesket selv, og derfor ville det være modbydeligt at stjæle kalven fra en ko, kun for at tage dens mælk.
• Sundhedsmæssige årsager. Der er mange, der mener, at det er sundt at være veganer, fordi at mættede fedtsyrer, som der findes mange af i kød og dyreprodukter, eftersigende skulle være usundt for kroppen. Man spiser som regel også mere varieret og flere forskellige grøntsager, når først man er blevet veganer, og det skulle have sundhedsmæssige fordele.
Som kødspiser er der selvfølgelig også nogle fordele, og de kunne se sådan ud:
• Omega 3 og 6 er sunde fedtstoffer, som man i finder i (især fede) fisk i store mængder. Udover det, så er jod også et grundstof, man nemmest finder i havdyr og skaldyr. Vi har brug for alle disse tre ting for at kunne fungere optimalt.
• Der er nem adgang til calcium (eller kalk), som man i høj grad finder i mælk og mælkeprodukter. Kalk er livsnødvendigt, fordi det bruges til dannelse og vedligeholdelse af knoglerne. Det skal dog også lige siges, at det ikke er umuligt at finde calcium i en plantebaseret kost. Faktisk findes der kalk i næsten alt, vi spiser, men det findes bare i udpræget grad i mælk. Fuldkornsprodukter og bladgrøntsager (f.eks. broccoli) er to gode eksempler på fødevarer med en høj mængde calcium.
I sidste ende er det op til dig, hvad du vil spise.
Comments